Flying LXXXIX 1965, 1971, 1981, 1998 6/12 -09

Kvällens program koncentrerade sig runt året 1971 i första hand. Men inledningsvis började det med året 1981. Från det året fick The Who, Godley & Creme och 10cc leverera låtar. Därefter klev vi tillbaka tio år i tiden till 1971.

Under 1971 började embryot till ABBA att växa fram. Året innan hade Björn Ulvaeus och Benny Andersson givit ut ett album tillsammans kallat Lycka. På en av låtarna därifrån deltog Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad som bakgrundssångerskor. Detta fortsatte på den singel Björn & Benny släppte -71. Låten var ”Tänk Om Jorden Vore Ung”. Den spelades ikväll, liksom b-sidan ”Träskofolket”, vilken var en låt om de svenska utvandrarna till Amerika. Då visste inte Björn & Benny att dom två decennier senare skulle komponera det storslagna verket Kristina Från Duvemåla.

Samtidigt som Björn & Benny jobbade ihop som en duo, var Björn fortfarande medlem i Hootenanny Singers, vilka också släppte ett nytt album -71.  Albumet hette Våra Vackraste Visor och var producerat av Benny Andersson. Vid sidan om dessa båda herrar släppte både Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lybgstad soloalbum-71. Och ikväll spelades låtar från alla dessa skivor.

Den legendariska rockgruppen The Who startade redan -64. År -71 släppte man albumet Who’s Next. Därifrån hämtades blandat annat den låt som är signatur till kriminalserien CSI New York. Låten heter ”Baba O’Riley”, vilken spelades tillsammans med ett spår till från samma album.

Paul McCartney startade sin nya grupp Wings -71. Dom släppte ett album. Och tidigare samma år släppte Paul sitt andra soloalbum Ram. Låtar från båda dessa album levererades.

Vi mindes också Dennis Wilson denna kväll. Han föddes den 4 december 1944 och var trummis i The Beach Boys. Han omkom i en drunkningsolycka den 28 december 1983. Vi spelade ett spår som ingår i albumet Bamboo som kom ut först förra året. Låten hette ”Alone again”. Den låten finns också med på Beach Boys album Eternal Harmony från -98.

The Beatles fick också sända sin julhälsning från -65. Där skojade man friskt med den stora låten ”Yesterday” som kom det året.

Nästa vecka fortsätter Flying med musik från år som slutar på siffran 1. Och The Beatles får sända en till julhälsning.

Kenneth Thörnfeldt/Flying

Radio Eskilstuna 92.7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *