Flying LXXXIV 1988, 1998, 2008 1/11 -09

Kvällens program riktade in sig på åren -88, -98 0ch -08. Först ut var Brian Wilson. Han släppte sitt första soloalbum -88 efter alla åren med The Beach Boys. Från det albumet hämtades låten ”Baby Let Your Hair Grow Long”. Han fick också bidra med spår från sina album från -98 och -08.

Godley & Creme från tidigare 10cc släppte sitt sista album -88. Det hette Goodbye Blue Sky. Ett spår spelades från detta ikväll.

Paul McCartney gav ut ett coveralbum endast släppt i det dåvarande landet Sovjetunionen -88. Det kom senare återutgivet på cd även i väst. Gamla ”Lawdy Miss Clawdy” spelade han. McCartney gjorde album under seudonym både -98 och -08 också. Han kallade sig för Fireman. Detta är taget från Beatles-låten Penny Lane.  Lite annorlunda musik för att komma från honom. Ett spår från vardera albumet fick han bjuda på.

McCartney’s framlidna hustru Linda fick till sist släppa ett album. Hon hade under många år stöttat maken Paul i gruppen Wings. Hon dog i bröstcancer -98, och samma år släppte Paul ett album med de låtar hon spelat in under åren, men som inte blivit utgivna tidigare. Albumet heter Wide Prairie, och en spår hämtades därifrån.

Traveling Wilburys bildades -88 av Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne, Roy Orbison och George Harrison. Från deras första album, Volume 1 hämtades en låt.

Benny Andersson började spela och producera folkmusik med Orsa Spelmän efter åren med ABBA, Och dom fick framföra en låt skriven av Olle Moraeus, en av tre bröder med det namnet i gruppen.

Ringo Starr började producera studioalbum igen på nittiotalet och framåt. Nästa år blir han 70 år. Men han är still going strong. Två låtar fick han framföra ikväll. En från albumet Vertical Man -98 och en från Liverpool 8 -08. Det första låten var en ny version av Beatles första singel ”Love Me Do”. Han fick ju inte spela trummor på den då producenten George Martin inte var säker på om han var tillräckligt bra som trummis när han ersatte petade Pete Best. Men det visade han ju ganska snabbt att han gjorde.

Roger Taylor och Brian May, båda från Queen kom ut med sina senaste respektive soloalbum -98. Två spår vardera fick dom bjuda på därifrån ikväll. Och som Queen kom ett nytt album ut förra året, -08. Men då hade Paul Rodgers tidigare från grupperna Free och Bad Company ersatt den bortgångne Freddie Mercury. Två låtar spelade jag från det albumet som heter The Cosmos Rocks.

Dennis Wilson, trummis i The Beach Boys drunknade tragiskt -83. År 1977 kom han ut med sitt första soloalbum, Pacific Ocean Blue. Han hade påbörjat sitt nästa album när han omkom. Detta album, Bambu kom ut först förra året -08. Ett spår hämtades ikväll från detta. Han var också med på ett live-spår med The Beach Boys från -72, men först utgivet -98, ”Wonderful/ Don’t Worry, Bill”.

John Lennon slutligen fick bidra med en demoinspelning han gjorde åt Ringo Starr -74. Ringo gav ut albumet Goodnight Vienna det året med hjälp ifrån just John Lennon. Och en av de låtar han fick hjälp med var The Platters gamla hit ”Only You”. Och ikväll fick vi alltså höra John Lennons version av denna som finns med i en anthology-box utgiven -98

Nästa vecka blir det musik från år med slutsiffran 9, dvs -69 och framåt. Dessutom blir det från nästa söndag och ytterligare sex söndagar ett spår från The Beatles Christmas album som endast gavs till medlemmarna i den egna fan-klubben. Så skriv gärna en kommentar om kvällens program eller tidigare med för den delen. Du kan också önska låtar från de grupper och artister som förekommer i detta program. Vore kul att få lite sånt. Så till nästa söndag hoppas jag du får en skön vecka.

Kenneth Thörnfeldt/Flying

Radio Eskilstuna 92.7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *