Flying LXXXIII 1958, 1968, 1988 25/10 -09

Kvällens Flying började med en historielektion. Jag berättade hur det gick till när fem unga grabbar från Liverpool som kallade sig The Quarry Men spelade in sin första skiva 1958. En egen låt, och en av Buddy Holly. Två av medlemmarna Colin Hunton och John Lowe lämnade gruppen strax efter denna inspelning, medan John Lennon, Paul McCartney och George Harrison fortsatte att leta efter lyckan, vilket dom så småningom gjorde. Resten är som man brukar säga historia. Jag spelade också låtar från The Beatles dubbelalbum från 1968, det s k ”Vita Albumet”.

Tre av medlemmarna i ABBA var med ikväll fast i andra sammanhang. Agnetha Fältskog gav ut sin första soloskiva 1968 varifrån jag spelade tre låtar. Björn Ulvaeus var aktiv både som soloartist och som medlem i Hootenanny Singers -68. Han fick bidra med låtar från båda karriärerna. Benny Andersson var medlem i The Hep Stars -68. Från det året hämtade jag tre spår där Svenne och hans då nya hustru, Lotta, sjunger tillsammans både på engelska och på svenska.

The Beach Boys status som stora idoler föll när flower-power-vågen drog in 1967. Därför blev deras album Friends från -68 ingen större succé. Men när man lyssnar på låtarna idag är dom magnifika. Tre låtar hämtade jag från detta album ikväll.

Creedence Clearwater Revival var den ny stora gruppen i USA 1968. Deras första album med titel samma som gruppnamnet var en direkt succé. Tre spår hämtade jag därifrån. Bland annat det enda som bröderna John och Tom Fogerty spelade in tillsammans.

Graham Gouldman hade varit med i ett flertal popgrupper i England under sextiotalet utan större framgång. Däremot hade några av hans låtar gjort stor succé med andra grupper. Han skrev t ex ”Bus Stop” till The Hollies och ”No Milk Today” till Herman’s Hermits. År 1968 gav han ut en egen soloskiva under namnet The Graham Gouldman Thing. Därifrån tog jag tre låtar.

Pink Floyd kom ut med sitt andra album A Saucerful Of Secrets -68. Och det var med stora problem. Bandets grundare och frontman fick lämna gruppen pga hans psykiska problem i kombination av drogmissbruk. Så Syd Barrett är bara med sporadiskt på några spår. Och endast en låt har han skrivit till detta album som spelades in innan han fick lämna gruppen. Jag spelade två låtar från detta album ikväll.

George Harrison fick i uppdrag av skriva musik till en obscur film vid namn Wonderwall -68. Den skivan blev den allra första på skivmärket Apple. Han spelar dock inget själv på den. Det gör istället indiska musiker på vissa spår och andra västerländska på andra. Jag spelade inledningsspåret ”Microbes” ikväll.

Slutligen spelade jag en låt från 1988 också. Det var Freddie Mercury i samarbete med den spanska operadivan Monserrat Caballé. Dom gjorde en skiva tillsammans 1988 när Queen inte gjorde något nytt det året. Dom bjöd på en låt som heter ”The Golden Boy”.

Nästa vecka blir det musik från -88, -98 och -08. Hoppas ni kommer tillbaka då. Och skriv gärna något i bloggen. Roliga eller kritiska kommentarer. Allt tas emot med glädje. Till nästa söndag hoppas jag ni får en fin vecka.

Kenneth Thörnfeldt/Flying

Radio Eskilstuna 92.7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *