Flying LXXIX 1966, 1976 och 1986 27/9 -09

Ikväll skriver jag bloggen på svenska, eftersom det är mest lyssnare i Eskilstuna och Sverige som lyssnar på Flying.

Vi började med att höra Queen från 1986. Dom släppte albumet A Kind Of Magic det året. Det blev också namnet på den sista konsertturnén gruppen gjorde innan Freddie Mercury avled i AIDS 1991. Två låtar hämtades från albumet. Den senare var en av de låtar man lånade ut till filmen Highlander.

Paul McCartney var flitig som låtskrivare och skivsläppare efter upplösningen av The Beatles 1970. År 1986 kom albumet Press To Play. På detta album finns åtta låtar han skrev ihop med Eric Stewart från 10cc. De skrev två låtar till som 10cc spelade in senare. Tre låtar fick Paul framföra ikväll. Han fick också vara med i de Beatleslåtar jag spelade. Bland annat ”Eleanor Rigby” som är en klassiker från 1966. George Harrison fick spela sitar igen på sin egen låt ”Love You To” som översatt betyder ungefär ”skulle vara trevligt om du ville…”. John Lennons låt ”I’m Only Sleeping” från albumet Revolver fick också vara med.

The Beach Boys släppte sitt mästerverk Pet Sounds 1966. Två låtar hämtades från det albumet. Tio år senare kom albumet 15 Big Ones. Ett album fullt med covers. Bland annat låten ”Blueberry Hill”, en Fats Domino-klassiker. Den och två låtar till var med i programmet.

Eric Stewart och Graham Gouldman var de två ordinarie medlemmarna kvar i 10cc när Kevin Godley och Lol Creme lämnade bandet 1976. Ikväll spelade jag låtar med dessa två herrar i några andra sammanhang. Eric Stewart började sin karriär i The Mindbenders. Jag spelade bland annat deras största hit ”A Groovy Kind Of Love”, en låt som även Phil Collins gjorde en cover på under 80-talet. Graham Gouldman var flitig låtskrivare redan under 60-talet. Två av hans största hits var med i programmet. ”Bus Stop” med The Hollies och ”No Milk Today” med Herman’s Hermits. Graham var under 80-talet medlem i gruppen Wax. Deras första album hette Magnetic Heaven. Ett par låtar hämtades från det albumet.

Benny Andersson började sin karriär i The Hep Stars. En av hans första skrivna låtar var ”Wedding”. Den skrev han ihop med Svenne Hedlund, sångare i bandet. Jag spelade den något kortare singelversionen liksom en låt som även Elvis Presley gjort, ”When My Blue Moon Turns To Gold Again”. Benny Andersson var senare med i ABBA under 70-talet, och ikväll fick lyssnarna höra en något sällsynt låt, ”Crazy World”, inspelad 1975, men utgiven sedan som singelbaksida på ”Money, Money, Money” 1976.

John Fogerty släppte sitt soloalbum Eyes Of The Zombie 1986. Därifrån hämtades två låtar, bland annat titellåten. Efter det albumet gjorde han ett elva år långt uppehåll. Men bara för några veckor sedan släppte han sitt nya album Blue Ridge Rangers Rides Again. Det albumet återkommer jag till längre fram.

Nästa vecka blir det musik från 1986, 1996 och 2006 med de grupper som är stommen i Flying. Hoppas ni lyssnar då också. Ha en bra vecka tills dess.

Kenneth Thörnfeldt/Flying

Radio Eskilstuna 92.7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *