Turistchefen Patrik Andersson talar om turistnäringen i Eskilstuna

Turistchefen Patrik Andersson talar om turistnäringen i Eskilstuna

Play

Turistchefen Patrik Andersson på Eskilstuna marknadsföring AB var under Onsdagen gäst hos Tv- och Radio Eskilstuna.

Han berättar att turismen i Eskilstuna omsatte 707 miljoner kronor 2012 och det är en bra ökning om man jämför sig med resterande delen av Sverige som har en ökning med 6,6%. Nationen ökade med 0% dvs inte alls.

Målet för Eskilstuna är att 2020 omsätta 1miljard kronor. Då måste man jobba på flera sätt, om man vill ha en snabb omsättningsökning, måste vi satsa mycket på mötesindustrin, konferenser, kongresser och så vidare. Annars kommer ju ökningen hela tiden men det tar längre tid.

Man brukar generellt säga att en mötesdeltagare omsätter ca 3000 kronor per dygn och en destinationsturist, dvs en vanlig turist ca 700 kronor. Det är stora skillnader och destinationsturisten kommer främst på sommaren och helger under året. Mötesturisten kommer inte på sommaren eller helgerna men resterande delen av året. Båda grupperna av turister är viktiga för en stad som Eskilstuna och om man tittar på läget såsom närheten till Stockholm så har vi goda möjligheter.

Om han fick önska så skulle han gärna se en bra mötesarena i centrala Eskilstuna och det är viktigt, för när man har lunch eller annan ledighet så skall man ut och shoppa. Viktigt är också att Eskilstunaborna slipar på sitt värdskap, att man talar gott om staden och lyfter fram de positiva delarna. Bjud in och bädda ner gästerna för då blir det klirr i kassan, säger han.

För tre år sedan så instiftade vi Eskilstuna Convention Bureau och en sådan byrå lobbar hela tiden för att få möten till en destination och det är en gammal företeelse, nu har vi en här i Eskilstuna som jobbar på av bara den och driver möten. Näringen måste bli bättre på värdskapet för att bättre kunna ta hand om våra internationella gäster.

Patrik lyfter även fram Torshälla som en oslipad diamant och att där skulle behövas någon bra boendeform för kommande turister.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Anders Wik
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *