Svenska kyrkan Mälardalens orgelfestival den 25-28 april

Svenska kyrkan Mälardalens orgelfestival den 25-28 april

Play

Den 25 – 28 april anordnar svenska kyrkan Mälardalens orgelfestival och det är första gången som något sådant sker.

Med anledning därav så bjöds representanter för detta evenemang in till Radio- och Tv-Eskilstuna.

De som medverkade var Stefan Säfsten, chef för musikenheten i Eskilstuna församling i , Maria Helmér, organist i framförallt Klosters kyrka och Pia Karjalainen, kommunikatör för Eskilstuna församling.

Maria Helmér säger att det är roligt att jobba inom svenska kyrkan för att når väldigt många människor och genom att hon jobbar med musik så träffar hon både äldre, yngre och glada människor som skall gifta sig. Men hon får även använda musiken till tröst när människor är ledsna t ex vid begravningar.

Stefan Säfsten har jobbat som kyrkomusiker i trettio år och i Eskilstuna har han verkat i tre år.

Pia Karjalainen tycker att jobba med människor är det roligaste som finns. Det har hon även gjort tidigare innan hon hamnade i svenska kyrkan. Man jobbar med hela spektrumet i livets alla skeenden.

Kyrkan driver härbärget i Eskilstuna för dem som kommit lite utanför. Det är för hemlösa där de kan få ett mål mat, en säng, ringa ett samtal samt få hjälp och stöd.

Stefan Säfsten berättar angående orgelfestivalen, att från början så var det de två relativt nyanställda organisterna som kom med förslaget om en orgelfestival. Sedan fick de en inbjudan från Västerås församling och då hakade de på det och på den vägen är det.

Man spelar som smakprov på orgelmusik, Bachs Toccata och fuga i D-moll och den som spelar just det stycket är en av deras huvudgäster under festivalen och det är en engelsk orgelprofessor som heter Margaret Phillips och hon spelar i Eskilstuna på Fredag 26 april i Kloster kyrka och skall man höra en organist av världsklass så skall man gå dit och lyssna.

Det bjuds för övrigt på en hel del intressanta program. Det börjar på Torsdagen 25 april med vernissage med orgellitografier av konstnären Rose Dietz på Lokomotivet.

Festivalen är ett sinnenas festival så inte bara hörseln skall tillfredställas. Men orgeln står i centrum.

Maria Helmér förväntar sig att många skall bli nyfikna och komma för att se vad som sker. Orgeln kallas också för musikens drottning och hon hoppas att många blir smittade av glädjen som man vill förmedla och blir nyfikna så att de kommer att lyssna både på musiken och föredrag. Man kan även komma och få prova på att spela kyrk- och Hammondorgel. Icke att förglömma orgelmassagen då man får lit lätt massage samtidigt som man får avnjuta skön orgelmusik Till hjälp har man volontärer, svenska kyrka i Eskilstuna har runt etthundra volontärer och en del av dessa kommer att hjälpa till under festivalen.

Så kom och upplev något nytt och spännande, njut av orgelmusik under Mälardalens orgelfestival 25 – 28 april.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *