Stor nyhet i liten förpackning

Stor nyhet i liten förpackning

Världens minsta hjort förtjänar sitt namn – mushjort. Nu har det för första gången i Sverige fötts en unge av det hotade djuret – i Parken Zoo!

De är så hemliga med sitt liv att man inte vet mycket om dem i naturen. De har inte horn som andra hjortdjur, men väl betar som hanarna använder när de ska slåss. Deras ben ser skrattretande tunna och smala ut, men dessa små hjortar kan sätta en väldig fart när de behöver komma undan.

– Vi är den enda djurparken i Sverige som arbetar med de här små hotade hjortarna. Vårt avelspar Musse och Mimmi har varit tillsammans i snart ett år, och vi är otroligt glada att de nu fått sin första unge, säger Helena Olsson, djurparkschef.

Det är ovanligt med mushjortar i fångenskap och ännu mer ovanligt att de förökar sig. Föräldrarna kan väga runt två kg som fullvuxna, så ungen var verkligen liten när den kom. Trots det ställde den sig direkt upp på benen och slickade sig ren med mammans hjälp.

– Vi hade förmånen att komma till hägnet precis när lilla mushjortskalven hade fötts. Mamman slickade den och unge var så stadig direkt från start att den kunde ställa sig på tre ben och klia sig berättar Helena Olsson, djurparkschef. Det kommer dock dröja innan personalen får reda på vad det är för kön. Så länge allt ser bra ut och mamman tar hand om ungen, går personalen inte in och stör familjen, bara för att ta reda på könet.

Mushjortarna bor i Asienpaviljongen och kan ses under öppethållande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *