SFI Eskilstuna fick Besök av TV-Eskilstuna.

SFI Eskilstuna fick Besök av TV-Eskilstuna.

Play

Medias uppgift är bl a att informera och nu gäller det politikernas beslut att satsa på SFI. Med anledning därav så besökte Tv-Eskilstuna SFI i hemstaden.

Där befann sig Elin Zettervall, lärare på SFI och hon säger att det är otroligt viktigt att arbeta med människor för att få samhället att gå runt. SFI betyder svenska för invandrare och huvuduppgiften är att eleverna skall bli godkända i det svenska språket enligt skolverkets krav. Man har olika sorters utbildning för eleverna, är man analfabet så får man börja på alfakurs där man får extra stöd.

Därefter finns det A, B, C och D-kurs. För att undervisa på SFI så måste man ha lärarbehörighet i form av lärarexamen och 40-60 poäng i svenska som andraspråk. Betyg utdelas efter fullgången kurs.

Annika Franzén, också lärare på SFI, har jobbat tio år på SFI i Eskilstuna och säger att SFI ligger under arbetsmarknads och familjeförvaltningen. Eleverna har chans att få SFI-bonus vilket är en engångssumma som man kan få om man klarar sin studieväg på SFI inom ett år från det att man påbörjat kursen. Angående projekt Flyktingguiden så säger hon att det man läser i skolan är mer teknisk svenska men har man en flyktingguide som blir mer likt en vän så lär man sig språket på ett mer personligt plan.

Sribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *