Rättvist fika på Fristadstorget

Play

Eskilstuna deltar i den världsomspännande utmaningen Fairtrade Challenge. Utmaningen går ut på att så många som möjligt ska fika minst en fairtradeprodukt den 18 oktober. I går torsdag alltså. Syftet är att göra skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer. På nationell nivå så siktar arrangörerna på att få en halv miljon deltagare och Eskilstuna har ambitionen att bli bästa ort i Sverige med flest fairtradefikare per capita.

Under gårdagen bjöd man eskilstunaborna på rättvist fika, dels på Fristadstorget och dels på Medborgarkontoret i Torshälla. Dessutom serverades det under gårdagen fairtrademärkt kaffe, te choklad eller banan på alla kommunala arbetsplatser, berättar Helena Andersson Tsiamanis, utvecklare. Detsamma gällde också på kommunens skolor, förskolor och olika boenden vilket betyder att barn, elever och boende serverades rättvisa produkter på de enheter som valde att vara med denna dag i går torsdag.

Flera handlare och caféer deltog också genom att erbjuda rättvist fika.

Butiker som erbjuder fairtrademärkta produkter får ett diplom av Eskilstuna kommun som bevis och uppskattning för sitt engagemang.

Det här uppmärksammades alltså bl a på Fristadstorget under gårdagen, och vår reporter var ganska sugen på en rättvis fika så han begav sig dit.

(I inslaget hör vi Helena Andersson Tsiamanis utvecklare, Malin Ringvall Fairtradeambassadör, reporter Johan Ahl samt programledare Tomas Widén)

2 reaktion på “Rättvist fika på Fristadstorget

  1. Sverige och Eskilstuna har satt världsrekord i att fika rättvist och Eskilstuna såg till att hamna på den totala topplistan och knep fjärdeplatsen med 36 700 fikadeltagare. Därmed blev Eskilstuna den kommun som arrangerat den största kommunfikan någonsin.
    Det var många i Eskilstuna som antog den världsomspännande utmaningen Fairtrade Challenge den 18 oktober. Allmänheten bjöds på rättvist fika på bl a Fristadstorget. Caféer, handlare och näringsidkare erbjöd fairtrademärkta produkter och privatpersoner och föreningar ordnade egna fikapauser. På kommunkoncernens arbetsplatser erbjöds fairtrademärkt kaffe, te, choklad, smoothies eller bananer till medarbetare, elever och brukare.
    – Ett stort tack till alla som bidragit till detta rekord, och till att fler fått upp ögonen för arbetsförhållandena världen över. Vi kan stolt konstatera att Eskilstuna tar ansvar för en rättvisare värld, säger utvecklingsdirektör Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *