Presskonferens om stadsbibliotek och mötesplatser

Play

Det var presskonferens på Onsdagen 27 februari i stadshuset i Eskilstuna. Den handlade om att Eskilstuna stadsbibliotek och mötesplatser både har fått ökad utlåning och fler besök under 2012. Tv-Eskilstuna var där och bevakade presskonferensen.

Företrädare för Eskilstuna stadsbibliotek, och kultur- och fritidsnämndens ordförande Mona Kanaan, berättar om att de arbetar långsiktigt och målmedvetet utifrån den verksamhetsidé som nämnden antog 2011.

Antalet besökare ökade under 2012 med 12% och utlånen ökade också. Ökningen har även skett på kommunens mötesplatser.

Mona Kanaan säger att när man genomförde en undersökning så märkte man att medborgarna i Eskilstuna var mycket nöjda med bibliotekets utbud och hur det fungerar.

Barbro Åhlin, handläggare/bibliotekarie på stadsbiblioteket, har som en av sina stora arbetsuppgifter att jobba med statistik och Karin Zetterberg är bibliotekschef sedan 2011 de är med som representanter för stadsbiblioteket.

Karin Zetterberg säger att ökningen av besökare beror på att man arbetat målmedvetet på förbättringar för bibliotek och mötesplatser. Stadsbiblioteket ligger centralt och mötesplatserna finns i Alberga, Kjula, mötesplats Fröet i Fröslunda som är den största mötesplatsen, mötesplats Söder, två filialer i Årby och Lagersberg och mötesplats Nyfors, Underhund.

Barbro Åhlin säger att mötesplats Fröslunda är den plats som besökningssiffrorna ökat mest, Fröet har ökat från 12 400 besök 2011 till 38 400 besök 2012.

De har lyckats med sin uppgift att göra biblioteket mer attraktivt och de fortsätter med sin verksamhetsidé ordet, kunskapen och demokratin som är förankrat. Man har även fokuserat på barn och unga och byggt om samt förbättrat den avdelningen, för det är deras huvudgrupp.

Många av besökarna kommer från andra länder och det finns böcker på många olika språk och internet utnyttjas även flitigt av nyanlända, säger Karin Zetterberg.

Den mest utlånade boken 2012 var Leif GW Perssons, “Gustavs grabb” och det är inte en deckare. Nummer två var en debutant, Thomas Bannerhed och hans bok “Korparna” när det gäller romaner. Bland deckare, var de svenska deckarna mest utlånade och på “tjugo i topplistan” så var det tre översatta deckare som var översatta från danska, norska och isländska säger Barbro Åhlin.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *