Polisen talar ut om skottlossningarna

Play

Teamet från TV-Eskilstuna var och besökte stadens polishus och träffade där Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén som fick frågan om de skottlossningar som förekommit i Eskilstuna under sommaren.

Han svarade att det var mordförsök och därför väldigt allvarliga brott och de har då vidtagit två stora åtgärder, dels en brottsutredning och spaningsorganisation för att hitta personerna som sköt men sen också en trygghetsskapande och kontrollerande organisation där man inriktar sig på att störa och kontrollera kända yrkeskriminella som är verksamma i Eskilstuna som en effekt av de här skjutningarna.

Polisen vet vilka grupperingar som är inblandade, däremot så är det någonting för spanings och utredningsorganisationerna att komma fram till vem som exakt hållit i vilket vapen.

När det gäller gäng- eller nätverksrelaterad organiserad brottslighet så jobbar man mycket med att försöka förebygga det och det gör man tillsammans med kommunen bl a genom att försöka hitta alternativ för ungdomar för att hindra nyrekrytering till de kriminella grupperna och det finns även en nationell organisation där man hjälper varandra mellan polismyndigheterna eftersom det kräver stora resurser.

Han poängterar också att Eskilstuna inte är farligare att bo i än någon annan stad i riket och att allmänheten är väldigt bra på att komma in med tips om de tycker att något verkar misstänkt.

Men om man inte har teknisk bevisning och ej heller några vittnen så är det väldigt svårutredda brott.

Det finns något i staden som kallas för ”Tryggare Eskilstuna”, där kommunen, polisen och andra goda krafter från samhället sitter med och där planerar man olika insatser, man har även haft seminarier för bl a näringslivet hur man lär sig att känna igen organiserad kriminalitet och hur man undviker att hamna i situationer där man t ex kan bli utsatt för utpressning och dylikt.

På det hela taget har det om man bortser från skottlossningarna varit en ganska normal möjligen en lite lugnare sommar för Eskilstunas del säger polisens presstalesman Fredrik Wallén.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *