Oskar Nilsson besökte Radio Eskilstuna 92.7

Play

Oskar Nilsson, arkivarie på Eskilstuna stadsarkiv och arbetar även på Eskilskällan, Eskilstuna stadsbibliotek, var gäst hos Radio Eskilstuna 92,7. Eskilskällan är ett centrum där man kan ta del av det lokalhistoriska material som finns i kommunen. Det kan vara gamla fotografier, skolbetyg, industrihistoria mm. som finns där.

Oskar är utbildad till lärare och har också arbetat som sådan i historia och svenska. Eftersom han var mycket intresserad av historia och då speciellt Eskilstunas lokalhistoria så valde han att vidareutbilda sig till arkivarie.

Oskar Nilsson samarbetar även med TV-Eskilstuna med ett program som heter “Bosse berättar” som handlar om gamla platser i Eskilstuna och där bidrar han med sina kunskaper.

Oskar vill verkligen föra ut och göra historien känd för Eskilstunaborna och i Eskilskällan finns ju inte bara Eskilstunas historia utan också Eskilstunabornas egen historia. Där kan man söka foton av sig själv och sina gamla släktingar. Man kan söka gamla skolbetyg och dokument om sig själv mm.

Han har ett väldigt varierande jobb och ingen dag är den andra lik, säger han. På Eskilskällan beror det på vem han möter och vad personen ställer för frågor, så att han kan få fram rätt material. På stadsarkivet har han också kundservice samt förtecknar arkiv och dylikt. Oskar trivs som fisken i vattnet med sitt arbete.

Han berättar en liten anekdot om sin farfars farfar som byggde ett jättetjusigt hus på Kungsgatan 13. Oskar har ägnat sig väldigt mycket åt släktforskning på sin fritid. På Eskilskällan finns väldigt bra resurser och material för den som vill släktforska.

12 februari kommer Börje och Birgitta Ekstedt som tidigare haft en fotoutställning om gamla Nyfors på biblioteket och berättar om Nyfors historia utifrån sitt material, säger stadsarkiviarie Oskar Nilsson.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Programledare: Thomas Widén
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *