Öppet hus 25 maj på kulturhuset i Vilsta i industriområde

Play

Tv-Eskilstuna gjorde ett besök på kulturhuset i Vilsta i ndustriområde angående att de skall ha öppet hus 25 maj.

Där träffade teamet först husansvarig på kulturhuset, Maria Schrewelius. Hon håller på med live som är en form av levande teater där man får en stämningstext som i vanliga teatern kallas för prolog. Utefter det så får man improvisera sin egen karaktär så den skall fungera i den värld man är och få de andra karaktärerna i resten av spelet att fungera i samma värld. Antingen att de delar din vision och att man då kan alliera sig med dem eller om de har en helt annan vision kanske till och med förgöra dem. Så det är som att leva i en annan verklighet. Maria har själv två olika karaktärer.

Maria tycker det är roligt och det tycks inte finnas några gränser för fantasin förutom dem man sätter själv.

Morgan Pettersson är platschef och projektledare på kulturhuset därutöver är han regissör och samordnare.

Han berättar att närmast efter öppet hus så kommer man att sätta upp  Madicken och den har premiär 9 juni. Madicken kommer att spelas ute i Solvik på KFUMs friluftsgård. Pjäsen kommer att spelas utomhus och scenen kommer att vara rörlig och spelas upp runt publiken som då också kommer att få röra på sig, så man förenar nytta med nöje så att säga.

Sigurd Fafnisbane kommer att läggas fram till 2015 eller 2016 därför att man kommer att göra om dem och göra nya, riktigt fina scenkläder, man kommer att lägga ner stora resurser på det spelet.

Efter Madicken så kommer ”Kuta och kör” av Ray Cooney, det är en fars i två akter.

Därefter så intervjuas Max Ruuska som spelar Abbe i Madicken och det tycker han känns bra. Han har blivit tilldelad den rollen av sin regissör Morgan. De började repetera så smått redan i februari och nu kör de för fullt. Han är sedan tidigare bara van vid improviserad teater så det är första gången han går efter manus vilket han tycker är spännande. Efter premiären 9 juni kommer man att köra fem föreställningar.

Sen så träffade vi Kajsa Isetoft som spelar Madicken och Amanda Isetoft som spelar hennes syster Lisabeth. De tycker också att det är roligt att spela teater och att det både är lätt och svårt, det svåraste är dock att komma ihåg alla repliker. De repeterar varje dag utom Fredagar efter skoltid. Båda två kommer att fortsätta med teater säger de, så dem kommer vi antagligen att få se mer av i framtiden speciellt eftersom deras regissör lovordar dem som briljanta begåvningar som han ej vill släppa.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *