Nu är det slutbolmat för de kommunanställda!

Från och med maj hör Eskilstuna till den majoritet av landets kommuner som infört rökfri arbetstid för sina anställda. Det är innebörden av veckans beslut i kommunstyrelsen.

Beslutet innebär att kommunens medarbetare inte får röka under arbetstid, detsamma gäller politikerna. Även pauser ska vara rökfria. Lunchen är undantagen, men den som vill röka då måste byta om, eftersom arbetskläderna inte får utsättas för rök.

Den som vill sluta röka kommer att erbjudas hjälp av olika slag, till exempel rökavvänjningskurser och subventionerade läkemedel. Kostnaden för detta beräknas till 2,4 miljoner kronor, i gengäld räknar Eskilstuna Kommun med att spara 11 miljoner i minskad sjukfrånvaro och arbetstid som annars används till rökpauser.

Också den borgerliga oppositionen är i princip positiv till att kommunen blir rökfri. Men medan M, KD och C vill se en skärpning så att reglerna även omfattar snusare, så tycker FP att dagens begränsningar är tillräckliga.

– Vi är tveksamma till om en ytterligare skärpning får önskad effekt. Vad människor gör på sina raster är personligt, säger FP:s gruppledare i Eskilstuna, Niklas Frykman.

(I inslaget hör vi Annika Tjernström, HR-direktör på Eskilstuna Kommun. Reportrar Agneta Dahlgren och Tomas Widén)

HR-direktör Annika Tjernström

Play

Så tycker Eskilstunaborna om det nya rökförbudet

Play

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *