Lucie Riad, integrationsansvarig på länsstyrelsen besökte Eskilstuna

Lucie Riad, integrationsansvarig på länsstyrelsen besökte Eskilstuna

Play

Tv-Eskilstuna gjorde ett besök på stadshuset i Eskilstuna och träffade där Lucie Riad, integrationsansvarig på länsstyrelsen.

Lucie Riad säger att hon tycker att integrationen fungerar ganska bra i Sverige. Det är ju under relativt kort tid vi haft den här stora invandringen i landet med flyktingar från olika oroshärdar runt om i världen och hon tycker att det fungerar ganska bra i jämfört med många andra länder.

Projekt Flyktingguiden tycker hon är prov på ett intressant sätt att tänka.

Länsstyrelsens roll i integrationsfrågor är, att förverkliga regeringens politik när det gäller integration. Det politiska målet är att alla människor oavsett bakgrund har samma rättigheter , samma skyldigheter och samma möjligheter i Sverige. Det är det övergripande målet och det skall länsstyrelsen se till att det händer ute i regionerna.

Sedan är det speciella uppgifter år från år och bl a så är det att öka flyktingmottagandet till Sörmland. Länsstyrelsen har i uppdrag att samordna kommunerna för att på så sätt öka kompetensen. Lucie Riad säger att integration för henne innebär att man lär känna det folk som bor i det landet och blir en del av landet och att de som bor i landet också öppnar sig en del utåt, så det är en ömsesidig process. Länsstyrelsen har bidragit med lite pengar till Eskilstuna kommun för att driva projekt Flyktingguiden och det vore fint om projektet kunde spridas till andra kommuner i länet.

Det behövs kontakt mellan människor och särskilt för flyktingar som kan ha svårt att komma in i det svenska samhället och på något sätt så skall man stimulera den sociala kontakten.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Anders Wik
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *