Laddstation med solel

Play

Eskilstuna har en vision om en trygg och hållbar framtid där vi alla måste dra vårt strå till stacken. Genom att visa på miljövänliga alternativ så hoppas Eskilstuna Kommun kunna inspirera till ett mer hållbart resande. Kommunen har därför i samarbete med Eskilstuna Energi & Miljö, Energimyndigheten, Solelia Greentech, andra kommuner, fastighetsbolag, elbolag och Uppsala universitet dragit igång ett långsiktigt utvecklingsprojekt. Inom projektet kommer solcellsdrivna laddstationer för elbilar att sättas upp runtom i Mälardalen, och den 6 oktober så inviger man Eskilstunas första laddstation.

På parkeringsplatsen bredvid Centralstationen inne i Eskilstuna så byggs nu två laddplatser  för effektiv laddning av elfordon med solel. Laddstationen byggs med två tak med solceller. Det innebär att elfordon och laddhybrider kan laddas med miljövänlig el på de angivna platserna utan kostnad. Man laddar alltså sin bil helt gratis. Genom att erbjuda miljövänlig el så vill Eskilstuna Kommun uppmuntra och inspirera till ett mer hållbart resande samt göra det enklare för den som väljer ett miljövänligt alternativ.

Eskilstuna Energi och Miljö ansvarar för laddstationen, och den el som blir över går ut i elnätet.  Platserna kommer att regleras som laddplatser. Det innebär i korthet att bara elfordon får stå på platserna.

Nu under den pågående Mobilitetsveckan så satte man spaden i jorden och den 6 oktober beräknar man alltså att laddstationen ska vara klar. Till invigningen lördag den 6 oktober så kommer ett urval av elbilar att finnas tillgängliga så att Eskilstunaborna får möjlighet att testa dessa.

Det här tyckte vi här på Radio Eskilstuna lät så intressant så vi skickade iväg vår reporter till Stadsbyggnadsförvaltningen där han träffade Johan Kindmalm.

(i inslaget hör vi Johan Kindmalm på Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna och reporter Johan Ahl).

Så här kommer det att fungera: Reserverad parkeringsplats med möjlighet att ladda sitt elfordon. Platsen är till för de elfordon som kan laddas med sladd, så kallade elbilar och laddhybrider. Regleringen “Laddplats” medger endast parkering för elfordon. Med andra ord är det parkering förbjuden för bilar och andra fordon som enbart drivs med bensin, diesel, etanol, gas eller en kombination av dessa. Dock får sådana fordon använda parkeringsplatserna för på- och avstigning.

Det tas inte ut någon parkeringsavgift när man parkerar sitt elfordon på den här platsen, i övrigt gäller generella parkeringsregler.

En informationsskylt med en förklaring till vad laddplatsen innebär, samt instruktioner för att starta och avsluta laddningen finns på platsen.

Syftet med laddplatsen är att visa och ge möjligheten att ladda sin elbil, väcka nyfikenhet/intresse för nya tankesätt vad gäller transport, samt underlätta och stimulera introducerandet av elbilar och laddhybrider.

Idag finns en sådan här parkeringsplats med möjlighet att ladda elfordon på parkeringsplatsen Valören (Alva Myrdals gata).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *