Internationella kvinnodagen firas i olika länder

Internationella kvinnodagen firas i olika länder

Play

Redan 1910 instiftades den internationella kvinnodagen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

På den tiden så var kvinnlig rösträtt en brinnande fråga så varje år på samma dag skulle man skulle man fira under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista för högtidsdagar. I och med det så ändrades dagen från att varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag.

Det variera dock hur den firas i olika länder, beroende på kulturen i respektive land. I vissa länder är dagen helt opolitisk och där uppmärksammar männen kvinnan och betygar sin kärlek likt alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel och man fokusera på kvinnans rättigheter och jämställdhetsfrågor.

Internationella kvinnodagen är i många länder en nationell helgdag så dock icke i Sverige av någon underlig anledning då vi anser oss ligga så långt fram när det gäller jämställdhetsarbete.

Vivanne Reding den luxenburgska EU-kommisionären sade 2009 att ” så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag”.

Skribent: Lars JonssonFoto: Evelina NönmReporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *