Hälsosamt Åldrande i Eskilstuna

Play

På Strigeln i Eskilstuna hade man under Tisdagen 3 september kickoff på sitt hälsoprojekt. Där träffade TV-Eskilstuna Bo Långhede som deltar som försöksperson i projektet, då man sökte folk som inte använde medicin mot depression, högt blodtryck o s v. Han har dock haft högt blodtryck och en lättare depression efter en stroke, så han tyckte det var ett lämpligt projekt att vara med i.

Projektet går ut på att få folk att röra mer på sig och äta hälsosammare, få folk att helt enkelt förbättra sin hälsa och mentala status utan medicin.

Medverkade gjorde också en av de verksamhetsansvariga, Lena Pettersson  som berättar att projektet även går ut på att man ska testa en modell för att få en samverkan mellan landsting, kommun och ideell sektor. Deltagarna är mellan 60 och 75 år och har någon form av lättare sjuklighet och de i kommunen ska hitta lättare aktiviteter för att få i gång dem. Hon säger att det är stimulerande att se resultat, vilket man gör, deltagarna mår helt enkelt bättre.

Eva Johansson kommunsamordnare är även hon med och driver projektet ”Hälsosamt åldrande” och hon säger att man bjudit in deltagarna för att de ska kunna ta del av den information om vad som kommer att hända under hösten. Sen har man alla de aktörer som är med och anordnar aktiviteter bl a Korpen som kommer att informera om sina verksamheter. Eva berättar också om Strigelns olika aktiviteter som alla pensionärer, även de som bor utanför Strigeln är välkomna att delta i. Man har t ex vattengympa, balansgympa, allsång och man ordna med underhållning.

Sen är det en representant från Korpen, Monika Jonsson som presenterar de aktiviteter som Korpen tillhandahåller till projektgruppen och det är hoppfri gympa, cirkelgym, rörlighetsträning och jobba med pilates. Hon säger att man får lov att anpassa sig efter gruppen för att se vad de klarar av, så ibland kanske inte den plan man utarbetat från början alltid håller, utan man får göra om den så att de hänger med samtidigt som man får pusha på lite grann så att de samtidigt får en utmaning i det de gör säger hon.

Skribent: Lars JohanssonFoto: Bo KarpReporter Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *