Grekisk musik med stränginstrumentet Bouzouki

Play

Angelidis Eleftherious och Alexandra Bolinsson, båda från Eskilstuna spelade och sjöng traditionell grekisk musik med stränginstrumentet Bouzouki. Dom framförde några typiska grekiska folksånger som handlar om kärlek, men även om uppror m.m.

Bouzouki är ett långhalsat stränginstrument som kan liknas vid en mandola eller luta och som förmodligen härstammar från den europeiska långhalsade lutan. Bouzoukin har tre eller fyra dubbla strängar och används i grekisk folk- och populärmusik, särskilt i rebetiko, vilket anses vara Greklands egen blues. Den infördes ursprungligen till Grekland av greker som flydde från Turkiet på 1920-talet och är nära besläktad med den afghanska lutan tānbur. I sin moderna utformning är instrumentet påverkat av mandolinen, såväl till formen som till klang och spelteknik.

(i inslaget hör du programledare Tomas Widén, reporter Kenneth Thörnfeldt och Lars-Erik Larsson.)

3 reaktion på “Grekisk musik med stränginstrumentet Bouzouki

  1. Jättebra, Leftheri och Alexandra! Hoppas ni kan spela på fler ställen i Sverige och sprida den härliga grekiska musiken. Det trodde jag inte när du lämnade Grekland, Leffe, att jag skulle få höra dej i svensk radio! Πάντα επιτυχίες!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *