Forsen, dagverksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar

Play

Tv-Eskilstuna gjorde ett besök på Forsen i Eskilstuna. Forsen är en dagverksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar som t ex autism och downs syndrom mm.

Brukarna är för tillfället mellan 37 och 66 år och består av både män och kvinnor. De monterar rörklämmor, målar tavlor, gör scrapbooking-kort mm. som sedan säljs i butiken Kan o Vill.

En av brukarna heter Benny Åström, 40 år och han berättar att han paketerar och håller på med rörklämmor. Det tycker han är roligt.

Han har snart varit där ett år, på sin fritid brukar han lyssna på musik, bl a dansband och han brukar även dansa ibland.

Maria Feretti är en annan brukare som trivs på verksamheten och hon tycker det är spännande att få vara med i Tv. Hon brukar bl a ägna sig åt att måla och har varit med och ställt ut, då fick hon två tavlor sålda. På fritiden brukar hon titta på Tv, framförallt djurprogram. Hon har själv en schäfer som heter Ronja och dansar gör hon varje dag.

Stefan Larsson, brukare på Forsen, han ägnar dagarna där åt allehanda sysslor som exempelvis brygga kaffe. Han tycker mycket om att måla och har gjort flera färgglada tavlor. Han är intresserad av film och brukar gå på bio på fritiden. Stefan vill gärna bli pizzabagare så småningom.

Så är det Reijo Valkiainen, han gillar att vara med både i radio och Tv. Han har haft ett stort radiointresse ända sedan 9-10 års åldern och lyssnar alltid på radio. På riksradion har han som favoritprogram Da capo och favoritmusiken är från 1960-talet med bl a Beatles och Rolling stones. Han tycker att det är ett bra tidsfördriv att vara på Forsen om dagarna. På fritiden bandar han mycket hemma, han har nämligen en gammal hederlig rullbandspelare. Han skulle gärna framöver kunna tänka sig att arbeta med radio och Tv.

I rummet bredvid sitter Mattias Andersson och monterar rörklämmor. Han gillar musik och att måla figurer. Han berättar att rörklämmor är det man sätter fast locket på toalettstolar så att locket skall vara rörligt samtidigt som det sitter på plats.

Ann Lundberg är arbetshandledare på Forsen, hon är utbildad beteendevetare och tycker att hon har ett omväxlande yrke som ger mycket tillbaka. Nadine Jäll jobbar också där som arbetshandledare hon trivs på Forsen och säger att man får mycket uppskattning samtidigt som arbetet är oförutsägbart i och med att man vet aldrig vad dagen kommer att bjuda på.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Zahi Aziz
Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *