Eskilstuna – Årets Stad 1973

Play

Årets stad var en utmärkelse som tilldelades olika svenska städer under 1960- och 1970-talen. Arrangör av tävlingen var tidningen Expressen, där initiativtagaren, Olle Bengtzon, ville ge uppmärksamhet åt “beröm- och belöningsvärt bostads- och samhällsbyggande” runt om i landet. Utnämningarna väckte stor uppmärksamhet, och åtföljdes av ökad turism, souvenirproduktion som vykort, skivor och samlartallrikar från Rörstrand.

1968 utsågs Karlstad med motiveringen “Karlstad bygger med stadsdelen Orrholmen föredömligt trafiksäker bostadsmiljö”. Ett påtagligt minne av utmärkelse är Orrleken, en lekplats som blev förebild för andra parklekar både i Sverige och utomlands. Andra effekter av utmärkelsen var att besöken på turistbyrån ökade med 25 procent, att en souvenirsol formgiven av Lasse Sandberg gick ut i miljonupplaga, samt att värmlänningen Bror Rexeds “Du-reform” väckte stor uppmärksamhet på riksplanet.

Travsporten skapade ett särskilt lopp för arrangemanget. “Årets-stad-loppet”.

Och för exakt 40 år sedan, 1973, så var det Eskilstuna som var “Årets Stad”.

(I inslaget hör vi programledare Tomas Widén, Anita Lindman, Ola “Televinken” Lundberg samt Towa Carson och Peter Himmelstrand)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *