Den Flygande Bokrullen

Play

Anders Lindekrans berättar om Den Flygande Bokrullen som Lördagen den 9 februari kl 19.00 spelar i Stadshuset Malmköping.

Den Flygande Bokrullen började som duo med medlemmarna Matti Pohjola och Gustav Johansson i början på 90-talet men har sedan dess växt till sex stycken medlemmar – Matti Pohjola: kornett, tenorbanjo, mandolin – Gustav Johansson: dragspel, trombon, barytonhorn – Lars Ydgren: klarinett, altsax – Carl Johansson: batteri, barytonhorn – Arvid Pettersson: piano, barytonhorn och Thomas Dawidowski: bastuba, kontrabas.

Den Flygande Bokrullen spelar huvudsakligen klezmermusik. Det som idag kallas klezmer är musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till 2:a världskriget. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat Östeuropeisk folkmusik och romsk musik.

När många Östeuropeiska judarna flydde till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och tog med sig musiken påverkades den dessutom så småningom av amerikansk populärmusik, jazzen. Det är musiken från den här tiden (tidigt 1900-tal) DFB låter sig inspireras av. Under den här tiden i USA gjordes nämligen de bästa inspelningarna som finns med klezmermusik överhuvudtaget. Men det bör också nämnas att gruppen spelar annat än klezmer.

Många av låtarna har grekiskt ursprung och det finns låtar från Turkiet och andra låtar som kommer från romsk tradition. Dessutom har Bokrullen alltid gjort sina egna låtar, som väl närmast kan ses som inspirerade av en blandning av allt det här.

Den Flygande Bokrullen har bl. a. spelat på internationella festivaler i Wien, Warszawa, Bremen, Lublin, Fürth, Oslo, Zabkowice Slaskie, Kazimierz Dolny, Elblag, på Copenhagen Jazz House, Hackesches Hoftheater i Berlin, Fasching, Nefertiti, Re:Orientfestivalen, Arvikafestivalen, Mejeriet i Lund och Storsjöyran. DFB har också medverkat i svensk och utländsk radio och teve (SVT och TV4, bl a Nyhetsmorgon) upprepade gånger, gjort en film om DFB:s uppkomst. DFB är dessutom en ofta anlitad bröllops- och festorkester. I Sverige har Bokrullen spelat överallt från Piteå i norr till Falsterbo i söder.

Lördagen den 9 Februari kl 19.00 spelar Den Flygande Bokrullen i Stadshuset Malmköping.

Biljetter säljs hos Taxigrillen Malmköping och Biblioteket Eskilstuna.

En reaktion på “Den Flygande Bokrullen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *