Camilla Näslund har 25 år bakom sig som sockerberoende

Play

Camilla Näslund var gäst över telefonen på Radio Eskilstuna.

Camilla har 25 år bakom sig som sockerberoende. Different good foundaition heter en stiftelse som hon startade förra året.

1996 vägde hon 205 kg som innebär att hon var sjukligt överviktig. Idag väger hon 80 kg och vet att hon har en överkänslighet mot socker samt att hon är en beroendepersonlighet. Det var en personlig kris som utlöste det hela. Hon hade under sin uppväxt en mormor som lagade god, söt och fet mat och hon gödde sitt barnbarn av välvilja. Det lade grunden till hennes relation till socker eftersom vetemjöl också är socker. Vid 16 års ålder så kom hon ut med att hon gillade tjejer och det mottogs inte väl av omgivningen och bidrog på så sätt till en kris. I och med det så började den destruktiva resan och att hon inte kunde få vara den hon var i den lilla byn Nordingrå. Sedan klev hon in i heteronormen och fick två barn med olika män och 1996 då hennes yngste var två år hade hon ätit upp sig till 205 kg.

Då kom hon in på ett hälsohem där såg hon ett tv-progam som handlade om hennes problem. När man ljuger, gömmer och smyger med mat och godis så har man missbruksproblem samtidigt som hjärnan påverkas negativt med t ex koncentrationssvårigheter av socker. Det var vändpunkten för Camilla.

När man tog bort fettet ur maten så var man tvungen att sätta dit socker och tillsatser för att maten skulle smaka bra och det är det som gör oss tjocka, inte fettet. Därför lider många, t o m barn av övervikt idag. I dagsläget får de som lider av sockerberoende inget stöd av vården. Numera trivs hon med sig själv och äter inget socker eller dricker någon alkohol. Det är ganska svårt då socker finns i stort sett allting. Hon äter 6 till 8 gånger om dagen, lite varje gång. Hon köper ingen processad mat och inte heller E-ämnen utan äter endast ren mat. Skall man ändra sitt destruktiva beteende när det gäller sockerintag så måste man först bestämma sig, för det andra måste man vara villig att lära sig om matlagning och vad som är vad för det är en djungel därute. Att leva sockerfritt är en livsstil och vill man veta mer så kan man gå in på nosugaradded.se.

Annorlundabra är ett ord som kom till henne när hon kände sig väldigt annorlunda än alla andra. Hon hade under hela livet känt sig annorlunda men det hade aldrig varit bra men hon ville väldigt gärna att det skulle vara bra och därför skapade hon ordet. Med det vill hon skapa förståelse för det vi ser och möter först, vad har vi för förmåga att ta in människor eller företeelser som är annorlunda än oss själva. Av den anledningen har hon skapat Different good foundation som skall hjälpa till att bygga unga människor så att de vågar vara dem de är, säger Camilla Näslund.

Skribent: Lars Jonsson  Reporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *