Bostadsbristen slår hårt mot våldsutsatta kvinnor

Bostadsbristen slår hårt mot våldsutsatta kvinnor

Play

Våldsutsatta kvinnor tvingas bo i månader på kvinnojouren, flytta till vandrarhem eller i värsta fall flytta tillbaka till misshandeln och misären.

Nya siffror från Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund (SKR) visar hur bostadsbristen i Sverige drabbar våldsutsatta kvinnor, och även barn allt hårdare.

En kvinnojour berättar att de skulle kunna ta emot dubbelt så många om det var lättare att hitta nytt boende.

På grund av att bristen på lägenheter är stor i större städer så blir kvinnorna kvar på jourerna längre tid än nödvändigt. Därmed måste Kvinnojourerna avfärda fler och fler kvinnor och barn.

Våldsutsatta kvinnor upplevs inte heller som de ideala hyresgästerna då kvinnorna ofta står utan inkomst. De kan också ha betalningsanmärkningar, skyddade personuppgifter och annat som försvårar för dem att söka bostad på vanlig väg.

I Sörmland fick kvinnojourerna förra året säga nej till 70 kvinnor. Enbart under september och oktober nu under hösten så tvingades man neka 28 kvinnor en plats.

På kvinnojouren MOA i Eskilstuna fick man under förra året säga nej till 38 kvinnor. Från september till november nu under hösten säger jouren att man tvingades avfärda 14 kvinnor på grund av bostadsbristen, som ger platsbrist och långa boendetider på jouren.

(I inslaget hör vi Kerstin Györi som är ordf. i styrelsen för MOA i Eskilstuna och programledare Tomas Widén)

Besök Kvinnojouren Moas hemsida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *