Arkeologi Föredrag med klas Persson

Play

Tv-Eskilstuna fick besök av en glad pensionär, Klas Persson som skall hålla ett föredrag om arkeologi på Bolivianska föreningen på Lördag 2 mars.

Höjdpunkten i hans arkeologiska intresse började när de skulle börja gräva ut backen på Gårdsskäl som ligger ute vid ICA Maxi.

Tidigare har han här i Eskilstuna jobbat i stadshuset där han slutade som förvaltningschef. Nu som pensionär ägnar han sig åt hobbyaktiviteter, har sju barnbarn som har aktiviteter, han spelar badminton, dansar singeldans och har det trevligt med hustrun.

I Bolivia har han varit i sju veckor i rad en gång. Det beror delvis på att hans bästa vänner här i staden är bolivianer och han är med i föreningen sedan 25 år tillbaka. Hans son är dessutom gift med en bolivianska och själv är han gudfar till deras son. I Bolivia passade han på att titta på bl a på arkeologiska utgrävningar. Inkakulturen är ju den mest framträdande av de olika indiankulturer som finns i Bolivia. I närheten av Titicacasjön, som är världens högst belägna sjö, finns ett stort arkeologiskt utgrävningsområde som han fick ta del av, när han var där.

På Lördag skall han prata om Gårdsskäl och har då med sig en kopia av en karta från 1646. När de gjorde utgrävningen vid Gårdsskäl så hade de med sig sexton arkeologer och tre grävmaskiner. Klas var där i stort sett varje dag under de sexton veckor som arkeologerna var där. Han fotograferade och pratade med arkeologerna. Det blev många bilder och dem skall han visa på Bolivianska föreningen. Budskapet han vill förmedla är att det vimlar av fornminnen under marken runt om i Eskilstuna med omnejd.

Skribent: Lars JonssonFoto: Bo KarpReporter: Anna Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *