6 december firar vårt grannland Finland nationaldag

6 december firar vårt grannland Finland nationaldag

Play

Idag 6 december firas, vårt grannland Finlands nationaldag och angående det så hade TV-Eskilstuna besök av två svenskfinländare igår.

Den ena var Mia Laurén och hon berättar att man firar Finlands nationaldag för att man år 1917 blev självständiga från Ryssland den 6 december.

Mia kommer att fira dagen genom att för första gången åka till Torshälla för att delta i ett organiserat firande i Finska föreningen där.

Hon har bott i Sverige i 35 år och hon säger att det inte skiljer så mycket på Sverige och Finland, det är i huvudsak språket som skiljer sig markant och vissa traditionella maträtter, som t ex kålrots- och morotslåda.

Det bästa med Finland är naturen och alla de tusen sjöar som finns där och hon besöker Finland ett par gånger per år, minst.

Den andra gästen var Erkki Parviainen ordförande för Finska Föreningen i Torshälla. Han berättar att man börjar fira nationaldagen redan på morgonen på medborgarkontoret i Torshälla, sedan kl 18.00 i Torshälla kyrka för att därefter fortsätta firandet i kyrkans hus. Erkki har bott i Sverige sedan 1964 och säger att Eskilstuna med Torshälla inräknat har ca 13 000 sverigefinnar.

En tradition som man har på nationaldagen är att tända blåvita ljus och den traditionen går tillbaka till den tiden då Finland tillhörde Ryssland och då den ryska tsaren besökte Finland, då tände man två sådana ljus och det var för att visa vägen för tsaren, säger Erkki Parviainen.

Skribent: Lars Jonsson
Foto: Bo Karp
Reporter: Anna-Maria Lindqvist Arrue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *